Vagyunk egy páran jányok a szakmában, és az a közös célunk, hogy minél több jánnyal szerettessük meg a sört. Orsi egy visszafogott, törékeny hölgy, nem gondolná az ember, hogy éppen sört főz. pedig remek söröket készít Etyeken.
Hát kezdjünk neki! Mármint a blogírásnak. Persze tudom, hát-tal nem kezdünk mondatot. De annyi mindent csinál az ember lánya életében, amire azt mondják, hogy nem szabad, vagy nem szokás, igaz?! Például elkezd sört főzni…
De miért éppen sört? Nem, azt hiszem most még nem is untatnálak benneteket így a blogbejegyzés elején a részletes sztorival, lesz még idő rá. Inkább bemutatkoznék. Radányi Orsolyának hívnak, az Etyeki Sörmanufaktúra társtulajdonosa vagyok és sörfőző mester. Mostantól együtt írjuk majd Katával a Nők a sör körül blogot. És hogy miért pont én jutottam Kata eszébe, mikor társat keresett a blogíráshoz? Azon kívül, hogy nő vagyok és a sörfőzés körül telnek a napjaim, sok mindenben egyformán gondolkodunk szeretett szakmánkról, a sörkultúráról, (hm, ez kicsit fennkölten hangzik, de higgyétek el van ilyen!) vagy arról, hogy milyenek a jó sörök. És nem utolsó sorban családanyák vagyunk, akiknek a vállalkozói (vagy mondjuk úgy szebben üzletasszonyi) lét mellett ott van egy még fontosabb terület, ahol helyt állunk nap mint nap, a családunk.
Ha olvastátok Kata bejegyzéseit (érdemes visszaolvasni! 😊), már tudjátok, hogy a mindennapok sokszor küzdelmes, de mégis felemelő, olykor vicces vagy bosszantó eseményeiről lesz szó, vagyis arról, mi foglalkoztat minket nap mint nap.
Az Etyeki Sörmanufaktúra életében a következő fontos esemény egy új sör bevezetése lesz. Egy új sör premierje mindig vegyes érzelmeket kelt bennem. Végre elkészült, olyan lett, amilyennek szerettük volna, hetekig (ez esetben hónapokig) dédelgettük, de vajon mit szóltok ti hozzá? Milyen lesz a fogadtatása, milyen visszajelzéseket kapunk majd? Legújabb sörünknél még fokozottabban érzem ezt az érzelmi vihart, hiszen egy olyan sört főztünk, ami nem túl gyakori, talán még nem is készült ilyen kis hazánkban. Egy igazi etyeki együttműködésről van szó, Etyek egyik legjobb borászatával, az Etyeki Kúriával összefogva. Talán tudjátok, hogy kis falunkat Budapest szőlőskertjének is nevezik, nem véletlenül. Anno a Törleyek telepítették az első szőlőültetvényeket, arra számítva, hogy a Champagne vidékéhez hasonló talajviszonyok és klíma kiváló pezsgő alapanyagot fog szolgáltatni. Nem csalódtak!
Erre a hagyományra alapozva főztünk egy olyan sört, amiben minden benne van, amit a mi vidékünk kínál: a legfinomabb Chardonnay must, finom etyeki víz (igen, a víz, erről mindig megfeledkezünk, pedig milyen fontos alapanyag!) egy izgalmas ale alapsörlé és mindezt összeengedtük egy jó adag pezsgőkészítéshez használt élesztővel. Aztán vártunk és vártunk és vártunk…. sokáig. Sokkal tovább, mint egy hagyományos ale sör esetében tettük volna. És nagyon lassan elkezdett kibontakozni a szokatlan házasság gyümölcse. Mint egy tinilány, aki még kicsit estelen és nyakigláb, de látszik, hogy egyszer csudaszép ifjú hölgy lesz belőle.
És most itt van előttünk, fanyar és bubis, kellően száraz, mint egy jó pezsgő, de gyönyörű aranysárga színű, friss komlóillattal és szép malátás testtel. Ő Brut Edeck. (a brut a pezsgős jellegre utal, Edeck pedig Etyek régi sváb neve)
Már csak a ruhája hiányzik, most készül a cimkedesign. Ez megint nagyon izgalmas folyamat. Hogy tudod egyedivé tenni, de mégis mindenki által felismerhetővé, hogy ez a te söröd, egy etyeki. De erről a következő blogbejegyzésbe írok majd!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: